Valikko Sulje

Hallin ilmailu 80 vuotta

Hallin ilmailun 80-vuotisjuhla

Kaunis kesä oli jo kääntynyt sateiseksi syksyksi, mutta Jämsän Hallissa oli kaunis pilvipoutainen päivä 8.10.2020. Vietimme Hallin ilmailun 80-vuotisjuhlaa ja Juhlalaatan paljastustilaisuutta Draken muistomerkillä. Paikalle oli saapunut runsaasti yleisöä, n.400. Hyvät kahvit ja munkit tarjosi paikalle tullut Sotilaskotiauto.

Juhlalaatan paljastus

Avauspuheen piti Lentovarikon killan pj insinöörieverstiluutnantti evp Esa Mäkinen, hän myös juonsi juhlallisen tilaisuuden. Puheessaan hän kiitti hyvistä käytännön järjestelyistä Veikko Parviaista.

Mikrofonin vieressä Lentovarikon killan puheenjohtaja, insinöörieverstiluutnantti evp Esa Mäkinen
Rivissä vasemmalta: 
Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen
Logistiikkalaitoksen johtaja, Puolustusvoimien johtaja, insinöörikenraalimajuri Kari Renko
Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Jari Mikkonen
Ilmavoimien kenttärovasti Kari Mannermaa
Jämsän kaupungin elinvoimajohtaja Anna-Liisa Juurinen
Patria Aviation Oy:n liiketoimintajohtaja Martti Wallin
Veljekset Karhumäki Oy:n Pekka Karhumäki
Ilmavoimien pääkoelentäjä, everstiluutnantti Kari Rusanen
Lentotekniikan kilta, insinöörieverstiluutnantti evp Seppo Valkeiskangas

lmavoimien soittokunta musiikkimajuri Juha Ketolan johdolla toi tilaisuuteen juhlavan tunnelman. 

Ilmavoimien soittokunta johtajanaan musiikkimajuri Juha Ketola

Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokinen piti juhlapuheen. Hän kertoi Hallin Ilmailun alkuajoista ja mainitsi, että tärkeä kasvuvaihe oli, kun Fouga Magisterin valmistus alkoi. Vielä nytkin kentällä on n.1000 laskua ja nousua vuodessa. 

Kauniin pronssisen Juhlalaatan paljastivat Veljekset Karhumäki Oy:n Pekka Karhumäki ja SatLston pääkoelentäjä everstiluutnantti Kari Rusanen. Ilmavoimien kenttärovasti Kari Mannermaa vihki Juhlalaatan. Pasi Jokinen laski Juhlalaatalle kauniin kukkalaitteen avustajanaan Kari Rusanen. Pääesityslentäjä kapteeni Jukka Asmundela KarLstosta näytti miten komeaan esitykseen Douglas F/A-18 Hornet taitavasti ohjattuna taipuu. Yleisöstä kuului, ettei mitään tämän kaltaista ole Hallin taivaalla ennen nähty.

Juhlalaatan paljastus. Kari Rusanen ja Pekka Karhumäki
Kukkalaitteen Juhlalaatalle laski Pasi Jokinen avustajanaan Kari Rusanen
Juhlalaatta Draken-muistomerkin jalustassa
Lähikuva Juhlalaatasta
Lähikuva kukkalaitteesta

Juhlatilaisuus VPK:n juhlasalissa

Tilaisuus jatkui Hallin vanhan VPK:n talon hienossa juhlasalissa. Tilaisuuden juonsi tyylikkäästi Veljekset Karhumäki Oy:n toimitusjohtaja Kari Karhumäki.  Puheenvuorossaan Pekka Karhumäki kertasi Veljekset Karhumäki Oy:n alkuaikoja Hallissa. Edessä oli monia vaikeuksia, jotka veljekset sinnikkyydellään voittivat.

Jämsän kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi elinvoimajohtaja Anna-Liisa Juurinen. Viime ajat eivät ole olleet kaupungille hyviä.  Talous on pudonnut 24 % ja jos pahimmat ennusteet toteutuvat, työttömyys voi nousta jopa 30 %:iin. On tärkeää, että Ilmavoimiin ja Puolustusvoimiin liittyvä teollisuus pysyy Hallissa.

Patria Aviation Oy:n liiketoimintajohtaja Martti Wallin toi puolustus- ja ilmailuteollisuuden terveiset tähän juhlalliseen tilaisuuteen. Hän muistutti, että toiminta on jatkunut monien muutosten yli sukupolvien ajan.

Päätöspuheenvuoron piti Logistiikkalaitoksen johtaja, insinöörikenraalimajuri Kari Renko. Hän piti tärkeänä hyvää lentotekniikka-alan koulutusta ja tulevaisuudessa alan osaamisen ja huoltovarmuuden säilymistä kotimaassa.

Vapaan sanan puheenvuodon käytti Kar Air killan puheenjohtaja Eero Laks.  Hän muisteli Karairin hyviä aikoja ja olisi suonut niiden jatkuneen.

Hyvät kahvit ja mukava seurustelu olivat tietenkin tärkeä osa tätä juhlatilaisuutta, johon hyvän tunnelman toi Ilmavoimien soittokunta.

Kutsuvieraat Hallin vanhan VPK:n hienossa juhlasalissa
Raija Saramäki, Janne Pauni ja Aarno Saramäki

Teksti ja kuvat Jorma Hautala