Valikko Sulje

Pyry PY-32 muistomerkki, kunniakäynti

Kunniakäynti Pyry PY-32 lento-onnettomuuden muistomerkillä

Kotimainen koulukone Pyry

Koneen suunnitteli Arvo Ylinen yhdessä Martti Vainion, Torsti Verkkolan ja Edvard Wegeliuksen kanssa. Pyry PY-1:n ensilento oli 29.3.1939. Sen teki koelentäjä, luutnantti Jorma Visapää. Ilmavoimat tilasi toukokuussa 40 koneen sarjan (PY-2 … PY-41). Ne valmistuivat keväällä 1941 ja niillä koulutettiin Kauhavalla noin 700 sotilaslentäjää 20 vuoden aikana. Viimeisen kerran Pyryt, PY-1 ja PY-27 lensivät 7.9.1962 Härmälässä.


– Pyry PY-4 (kuva: Suomen Ilmailumuseon kuva-arkisto)

Matkalento Helsinkiin PY-32:lla

PY-32 starttasi Härmälästä 19.2.1944 klo 11:55 ohjaajana koelentäjä kapteeni Pekka Kokko ja matkustajana koelentäjä vääpeli Severi Vitikainen. He aikoivat lentää Helsinkiin. Jo lähtiessä sää oli radiottomalle Pyrylle huono ja se huononi edelleen etelään lennettäessä. Pilvikorkeus oli paikoin enää vain 70 m. Oli käännyttävä takasin. Hetkeä ennen onnettomuutta klo 12:30 koneen nähtiin lentävän hyvin matalalla ja kallistuvan vasemmalle. Syöksyessään metsään kone oli katkonut puita ja maahan osuessaan pirstoutunut täysin. Onnettomuuspaikka on Lempäälän Kuljussa Lopen tilan kivisessä kuusikossa.

Paikalle tultaessa Kokko istui yhä oikein päin olevassa ohjaamossa. Vyöt olivat katkenneet mutta jalat olivat vielä sivuperäsinpolkimilla. Vitikainen oli lentänyt parin metrin päähän puunrungolle.
Ohjaaja ja matkustaja saivat onnettomuudessa välittömästi surmansa.Kapteeni Pekka Kokko oli kokenut rintamalentäjä. Hänellä oli noin 150 sotalentoa ja 15 ilmavoittoa.

Kunniakäynti

Onnettomuuspaikalle on luonnonkiveen kiinnitetty muistolaatta. Lentovarikon Kilta puheenjohtajansa Aarno Torikan johdolla ja Ilmavoimien Materiaalilaitos kunnioittivat juhlallisella kunniakäynnillä koelentäjä kapteeni Pekka Kokon ja koelentäjä vääpeli Severi Vitikaisen muistoa onnettomuuden 70-vuotispäivänä 19.2.2014. Leutona, pilvisenä päivänä laskimme kauniin seppeleen heidän muistomerkilleen.


– Juhlalliseen kunniakäyntiin osallistujat vasemmalla insinöörimajuri Tapio Suotunen, insinöörieverstiluutnantti Aarno Torikka, diplomi-insinööri Heikki Hautala, insinöörikapteeni Pasi Mäenpää


– Seppele laskettuna


– Muistomerkin takana vasemmalta Tapio Suotunen, Aarno Torikka, Heikki Hautala ja Pasi Mäenpää


– Kaunis seppele koelentäjä kapteeni Pekka Kokon ja koelentäjä vääpeli Severi Vitikaisen muistomerkillä


– Muistolaatta

Kuva ja teksti: Jorma Hautala