Valikko Sulje

Toivo Kaario 1912–1970 Patosiivestä pintaliitäjään

Toivo Kaario (1912–1970) on kansainvälisesti tunnustettu yhdeksi maavaikutuksessa liikkuvien pintakulkuneuvojen eli WIG-alusten huomattavimmista kehittäjistä. Hänet tunnetaan patenttiensa ja rakentamiensa erityyppisten pintakulkuneuvojen sekä niillä tosittamiensa teorioiden ansiosta maailmalla, mutta Suomessa hän on jäänyt lähes tuntemattomaksi.

Onnistuttuaan 1930-luvulla rakentamaan maailman ensimmäisen liitävän patosiiven valmisti Kaario 1940-luvulla paikallaan leijuvan painesiiven ja 1950-luvulla sekä leijumaan, että liitämään pystyvän varsinaisen pintaliitäjän. Princetonin yliopistolla USA:ssa vuonna 1959 alan asiantuntijoille pitämänsä esitelmän ansiosta hän nousi maailman maineeseen. Kaarion arvostusta kuvaa parhaiten se, että The International Air Cushion Engineering Society kutsui hänet vuonna 1970 ensimmäiseksi kunniajäsenekseen.

Kirjassa kerrotaan Toivo Kaarion elämäntarina, monivaiheinen työura ilmailun piirissä, sekä vuosikymmeniä kestänyt pintakulkuneuvojen kehitystyö. Kirja on samalla kuvaus kokonaan uusien tuoteideoiden hyväksymisen ja kehitystyön rahoittamisen vaikeuksista 1900-luvun Suomessa. Kirja on kirjoitettu pääasiassa helppotajuiseksi yleisselvitykseksi alan tekniikkaan vähemmän perehtyneelle lukijalle, kuitenkin laitteiden kuvaukset sekä niitä selventävät kaaviot ja harvinaiset valokuvat antavat uutta tietoa myös asiantuntijalle.

Kirjoittaja Pertti Korhonen, avustajana killan jäsenistä koottu toimikunta.

Kirja on sidottu, 210 x 260 mm, 160 sivua.

Painovuosi 2007

Myyntihinta 5 €
25 € (oman killan jäsenille 20 €) + toimituskulut

  • Jenni Halttunen, puh 040 522 7508,
    Jenni.Halttunen1 ät gmail.com

Voit tilata tai tiedustella tuotteitamme palaute-sivun kautta.
Tilatessasi kerrothan tuotteet, kappalemäärät sekä yhteystietosi.
Lähetä viesti puheenjohtajalle, kiitos.