Valikko Sulje

Kantinkankaan lentokentän muistomerkin paljastustilaisuus 2.8.2019

Kantinkankaan lentokenttä

Kauhavan Ilmailukoulu tarvitsi 30-luvulla sopivalla etäisyydellä olevia varalaskukenttiä. Yksi sopiva paikka löytyi Karvian Kantista. Asiaa käsiteltiin kunnanvaltuustossa syksyllä 1934. Rakennustöihin ryhdyttiin 1936. Ensimmäinen kone laskeutui uudelle kentälle 3.9.1936. Kentällä myös koulutettiin ohjaajia, harjoiteltiin ampumista ja pommituksia. Kenttää käyttivät Täydennyslentorykmentti 1 ja Täydennyslentolaivue 17. Koulutuksen sai 164 rintamalentäjää. Vastuu kentästä siirtyi Lentorykmentti 4:lle toukokuussa 1940. Kentän ongelmana oli hienorakeinen pölisevä hiekka, joka vaikeutti lentokoneiden moottorien toimintaa. Kantinkankaan lentokentän toiminta jäi lyhyeksi. Aktiivisinta toiminta oli vuosina 1936–1941. Vielä 1950-luvulla kentällä oli satunnaista toimintaa.


– Lottakanttiini lentokentän laidassa. Taustalla näkyy Pihlajaniemen rakennuksia.
Kuva on Koto-Karvian kirjasta. KARVIAN KOTISEUTUARKISTO

Muistomerkki

Tyylikään muistomerkin pystyttivät yhteistyössä Lentovarikon Kilta ja Karvian kunta Kulttuurikeskus Skantzin alueelle. Jaakko Kallioniemen idea oli, että muistomerkin jalustassa ovat ristikkäin menevät valkoiset hiekkatiet kuvastaen kiitoratoja. Niiden risteyksessä lentokentällä oli vaalea kalkkiympyrä. Muistomerkissä siihen on tuotu lentokenttäalueelta vaalea kivi, johon kaunis pronssinen muistolaatta on kiinnitetty.

Paljastusjuhla

Tervehdyspuheessaan Lentovarikon Killan pj. Matti Käkelä muisteli omia kytköksiään Karviaan. Hänen isänsä ja isoäitinsä olivat Karvialta kotoisin. Hän muisteli viettäneensä lapsuudessaan monia kesiä näillä pihamarkeilla ja oli jo tuolloin kuullut puhuttavan lentokentästä. Hän mainitsi, että täällä Karvialla tehtiin erittäin arvokasta maanpuolustus- ja koulutustyötä. Täällä koulutettiin 164 rintamalentäjää. Tämä muistomerkkiasia on ollut meille tärkeä suorastaan sydämen asia. Yksi Killan toimintamuodoista on perinteiden vaaliminen ja niihin liittyvien tärkeiden kohteiden merkitseminen muistolaatoin. Tällä tavoin toivomme kotimaamme eri paikkojen historian tulevan tutuiksi ja tiedon niistä säilyvän myös tuleville sukupolville. Hän päätti puheensa Ilmavoimien Kiltaliiton teesiin: ”Tunne historia, koe nykyisyys ja näe tulevaisuus.” Hän kiitti Karvian kuntaa ja Kantin kyläyhteisöä hyvästä yhteistyöstä.


– Tilaisuuden avaus ja tervehdyspuhe Lentovarikon Killan pj Matti Käkelä

Juhlapuheen piti kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma. Hän kertoi, miten kentän perustaminen eteni kunnan päättävissä elimissä. Sotien aikana kenttä oli vilkkaassa käytössä ja sen varmasti kyläläiset huomasivat ja muistavat. Jatkosodan aikaan toiminta hiljalleen hiipui. Muistomerkki on koettu tärkeäksi ja tämä paikka sille hyvin sopivaksi. Hän korosti Karvia yhteisöllisyyttä ja hyvää talkoohenkeä. Hän totesi, että Kunnan puolesta otamme tämän muistomerkin kiitollisuudella ja ilolla vastaan ja lupaamme pitää siitä hyvän huolen.

Hienoon tilaisuuteen juhlavan tunnelman toi Karvian Soittokunta kapellimestari Ville Katajamäen johdolla.
Skantzin pihamaan täyttyi runsaasta yleisöstä niin paikkakuntalaisista kuin etäämmältäkin tulleista juhlavieraista.

Muistolaatan paljastus

Välirauhan aikana sattui ikävä tapaus, kun Kustaa Aulin menetti henkensä lento-onnettomuudessa sotaohjaajakurssilla Karvialla. Hänen ohjaama Fokker C.V.E kone FO-66 syöksyi maahan maa-ammunnoissa 12.7.1940. Muistomerkin paljasti hänen veljentytär Sirpa Åsvik tyttärensä Katja Jokisen kanssa. Heidät oli kutsuttu juhlaan kunniavieraiksi.


– Muistomerkin paljasti Sirpa Åsvik tyttärensä Katja Jokisen kanssa, avustamassa kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma

Kenttärovasti Kari Mannermaa siunasi muistomerkin. Puheessaan hän totesi, että elämään kuuluu sen hauraus, sen häilyvyys, mutta elämä toteutuu aina tässä hetkessä ja sitä on lupa elää rohkeasti. Hän päätti puheensa yhteiseen rukoukseen.


– Kenttärovasti Kari Mannermaa

Seppeleen laskivat kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma, insev Kim Juhala ja insmaj Juhani Riihiniitty. Seppelnauhassa on teksti: ”Karvian lentokentällä palvelleiden muistoa kunnioittaen. Logistiikkalaitos, Järjestelmäkeskus, Ilmajärjestelmäosasto, Lentovarikon Kilta ry ja Karvian kunta”.


– Seppeleen laskivat kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma, insev Kim Juhala ja insmaj Juhani Riihiniitty

Ohjelmaan sisältyi Ilmavoimien Hornetin komea ylilento.


– Puolustusvoimilta oli paikalla juhlavassa tilaisuudessa korkean tason arvovaltainen edustus: vasemmalta eversti evp Janne Pauni, insev Kim Juhala, insmaj Juhani Riihiniitty, insmaj Janne Hakala, evl Ville Hakala ja kenttärovasti Kari Mannermaa


– Lopuksi Hornet juhlisti tilaisuutta ylilennolla


– Kaunis muistomerkki seppelöitynä ja kukitettuna jää kertomaan, että Kantinkankaan lentokentällä oli tärkeä osuus vaikeina sotavuosina maamme itsenäisyyden säilyttämisessä

Teksti ja kuvat: Jorma Hautala