Valikko Sulje

Ari Piipon muistolaatta

Muistolaatta Halliin koelentäjä majuri evp Ari Piipon kunniaksi

Jämsän Hallissa vietti noin 200 henkilöä ilmavoimien vainajien muistopäivää perjantaina 7.9.2018.

Elokuun lopulla tuli kuluneeksi 30 vuotta Belgiassa tapahtuneesta Redigo lento-onnettomuudesta, jossa silloisen Valmetin lentokonetehtaan koelentäjänä toiminut majuri evp Ari Piippo menehtyi. Yksittäisten kansalaisten ja Koelentoveljeskunnan tekemän aloitteen johdosta Lentovarikon Kilta ja Patrian Aviation lentokonetehtaan johto oli päättänyt yhteistyössä julkaista muistolaatan lento-onnettomuuden johdosta ja samalla kunnioittaa Ari Piipon elämäntyötä.

Tilaisuus alkoi Satakunnan Lennoston HN-ylilennolla ja jatkui tämän jälkeen musiikkiesityksellä.

Tilaisuuden avaussanojen jälkeen lentokonetehtaan johtaja DI Martti Wallin piti juhlapuheen. Muistolaatan virallisen paljastuksen tekivät Ari Piipon pojat, Mika ja Jani Piippo.


– Jämsän Hallin taajamssa DK-muistomerkin välittömässä läheisyydessä sijaitseva muistokivi, jossa on kaksi erillistä muistolaattaa

Muistokivi on kaunis luonnonkivi Hallin taajaman läheisyydestä ja pronssivalusta tehty muistolaatta on Aarno Saramäen suunnittelema. Tämä juhlatilaisuus oli osoitus edelleen siitä hienosta suomalaisesta hengestä, että kaveria ei jätetä eikä unohdeta. Suomen ilmailukehdoksi mainitussa Jämsän Hallissa asuu ja elää sekä työskentelee ilmailun ammattilaisia ja toisia kunnioittava kyläyhteisö, jotka halusivat että tätä valitettavaa lento-onnettomuutta ei unohdeta. Tämä muistolaattahanke on pieni, mutta erittäin kaunis ele, johon antoivat Lentovarikon Killan lisäksi tukensa Patrian lentokonetehdas, Jämsän kaupunki ja Hallin kyläyhteisö. Tämä muistolaatta on tietenkin erityisesti kunnioitus koelentäjä Ari Piipon tekemälle tärkeälle pitkäaikaiselle ilmailutyölle, mutta myös niille kaikille kymmenille jossei sadoille henkilöille, jotka ovat olleet aikanaan suunnittelemassa, kehittämässä, rakentamassa ja korjaamassa tätä kyseistä lento-onnettomuudessa ollutta Redigo konetyyppiä. Tässä samaisessa muistokivessä on jo ennestään everstiluutnantti Paavo Janhusen ja insinööri Juhani Jääskeläisen muistolaatta, kunnioituksena vuonna 1985 aiemmin tapahtuneesta saman koneen prototyypin Kuoreveden Hallissa tapahtuneesta lento-onnettomuudesta.

Kuten tiedämme niin kuluva vuosi on Ilmavoimien 100 vuotta juhlavuosi.

Ilmavoimien juhlavuoden teemalause oli tähänkin tilaisuuteen erittäin osuva; Tunne historia – Koe nykyisyys – Näe tulevaisuus.

Virallisen muistolaattatilaisuuden jälkeen tilaisuus jatkui kutsuvieraiden kahvitilaisuutena Patrian lentokonetehtaan henkilöstöruokalassa. Siellä juhlapuheen piti DI Veli-Matti Erkkilä. Hän kertoi Redigo-projektista laajemmin ja Ari Piipon osuudesta konetyypin kehittäjänä koelentäjän roolissa. Vapaa sanaosiossa puhuivat eversti evp Matti Antikainen, joka taustoitti koelentämisen periaatteita ja koelentokurssi 4:n läpivientiä, johon mm maj evp Ari Piippo oli koelento-oppilaana osallistunut. Kenttärovasti Kari Mannermaa puhui ilmavoimien vainajien päivän historiasta ja sen merkityksestä ilmavoimien henkilöstölle. Koskettavien osuus oli Belgiassa toisena koelentäjänä mukana olleen Hannu Halosen sanat tuon ikävän lento-onnettomuuspäivän kulusta. Arin poika Jani kiitti lopuksi kaikkia tapahtuman valmisteluihin osallistuneita henkilöitä.

Matti Käkelä