Valikko Sulje

Lentovarikon Killan syyskokous ja matka Turun seudulle


Lentovarikon Killan syyskokous pidettiin maanantaina 1.10.2018 Rannikkolaivaston Meriupseerikerholla.

Ennen sääntömääräistä syyskokousta kokoukseen osallistuneille 36 hengellä oli mahdollisuus tutustua Rannikkolaivaston toimintaan ja laivakalustoon. Vierailun isäntänä toimi kapteeniluutnantti Juho Ronumäki. Hän esitteli asiantuntevasti Rannikkolaivaston ydintehtävät ja toiminta-ajatuksen. Lyhyen yleisinfon jälkeen vieraille oli järjestetty mahdollisuus tutustua Pintatorjuntalaivueeen laivakalustoon Turun sotasatamassa. Vierailun isäntänä toiminut Juho Ronumäki oli pyytänyt myös neljä muuta esittelijää laivoille. Neljässä pienryhmässä saimme kattavan esittelyn laivojen ominaisuuksista ja toiminnasta merellä.

Syyskokouksen ja Rannikkolaivaston vierailun jälkeen siirryimme Naantaliin, jossa oppaana toiminut Sari Jokinen esitteli Naantalin historiaa ja vanhaa kaupunkia. Vierailun yksi mielenkiintoisimpia osuuksia oli käynti Kahvila ravintola Cafe Antoniuksessa, jossa ravintoloitsija Aatos Tapala kertoi mukavasti huumorilla höystettynä tarinoita kahvilassa vuosien varrella vierailleista maamme presidenteistä.

Naantalin kierroksen jälkeen osa matkaajista palasi illalla takaisin Tampereelle. Matkanjohtajana toiminut Juhani Ronumäki oli varannut mahdollisuuden myös Tukholman risteilyyn, jonne lähti 24 henkilöä viettämään yhteistä vapaa-aikaa rennon seurustelun merkeissä.

Puheenjohtaja: Matti Käkelä


– Yhteiskuva ohjusvene Naantalin edustalta. Tämä sekä sisaralus Raahe esiteltiin meille ymmärrettävästi ja selkeästi.

 
– Kapteeniluutnantti Juho Ronumäki toimi isäntänämme Pansiossa. Hän oli järjestänyt ohjusvene esittelyihin oppaat ja hoiti itse muut esittelyt meriupseerikerholla. Esittelyt olivat mielenkiintoisia ja mieleenjääviä. Yleisvaikutelmana näkyi nykyinen koulutusjärjestelmä, jossa koulutetaan joukko toimimaan yhtenäisenä tiiminä. Esittelijöiden puheissa tuli esille vahva motivaatio työhön.


– Syyskokous pidettiin Meriupseerikerholla historiallisessa puitteissa. Kokouksen puheenjohtaja Antero Ahonen veti kokouksen kokemuksella.


– Killan puheenjohtaja Matti Käkelä esitteli toimintakertomuksen ja kokousväki seurasi sitä tarkkaavaisena


– Killan kunniapuheenjohtajaksi valittiin Aarno Saramäki. Hän on monivuotisella tarmokkaalla toiminnallaan aikaansaanut omalla vapaa ajallaan paljon asioita killan hyväksi. Pj Matti Käkelä luovutti Aarnolle kunniakirjan.


– Kokouksen jälkeen nautittiin ”Sotkussa” munkkikahvit. Munkintekijät olivat hieman oikaisseet perinteisestä Sotilaskodin hillomunkista ja nyt tarjolla oli munkkirinkilä ilman hilloa.


– Naantalin opaskierroksella oppaanamme toimi Sari Jokinen. Hän osasi asiansa ja kertoi Naantalin historian tarinoiden kautta ilman lörpöttelyä tarkoista päivämääristä ja vuosiluvuista. Me seurasimme kuuliaisina selostuksia ja lopuksi hän paljasti olevansa oikealta ammatiltaan opettaja, kun ihmettelimme miten hän sai meidät kuuntelemaan hiljaa..


– Naantalin Birgittalais-luostarin esittely oli riittävän lyhyt, mutta kuulimme tärkeimmät tapahtumat


– Naantali oli jo hiljainen ja muuttumassa syksyn väreihin. Kaupunki on kesäkaupunki ja talvella vanhassa kaupungissa eivät taida edes kissat liikkua ulkona?


– Opas kertoi mielenkiintoisia tarinoita voimamies ja hurjapää ”Vahva paroni” Otto Flemingistä (1786–1851) Otto oli useita kertoja tempuistaan vankilassa eri maissa ja aina vapauduttuaan kävi tappelemassa tai viettämässä muutenkin siihen aikaan paheksuttua elämää. Sen verran kuuluisa kumminkin, että on saanut vanhaan kaupunkiin nimikkokadun. Jossain vaiheessa hän vietti myös reipasta sotilaselämää eri maissa, kunnes hän erosi itse tai hänet vapautettiin palveluksesta.

Kuvat ja teksti: Asko Nieminen
 


Lentovarikon Killan syyskokous

Lentovarikon Kilta ry:n syyskokous pidetään 1.10.2018 klo 15:00 alkaen Pansiossa Rannikkolaivaston Meriupseerikerholla.

Tilaisuuteen on kuljetus Vuoreksesta, lähtö 09:20 Vuoreksen portilta.

 • Rannikkolaivastoon saapuminen.  Ruokailu varuskunnan ruokalassa. Rannikkolaivaston esittely klo 12:15 ja alusesittely klo 13:00. Tilaisuuden isäntänä toimii kapteeniluutnantti Juho Ronumäki.
 • Tämän jälkeen klo 15:00 syyskokous Meriupseerikerholla. Esillä sääntöjen määräämät asiat.
 • Klo 17:00 kahvit Naantalissa ja kaupunkikierros Vanhassa Naantalissa opastettuna.

Paluu Vuorekseen noin klo 21:00.

Ruokailu varuskunnassa, tutustuminen Merivoimien Rannikkolaivastoon ja kahvit sekä opastettu kaupunkikierros Naantalissa maksaa 20 euroa kuljetuksineen.
Ilmoittautuminen henkilötunnuksineen ja maksu Killan tilille FI6921211800030346, viite 6978, 30.8.2018 mennessä.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Lentovarikon Kilta järjestää 1.–2.10.2018 risteilyn Turku-Tukholma-Turku Viking Grace laivalla.

Maanantai 1.10.

 • 09:00 Lähtö Vanhan kirkon edestä O. Mäntylän bussilla
 • 09:20 Vuoreksen portti
 • 11:30 Ruokailu Rannikkolaivaston ruokalassa
 • 12:15 Rannikkolaivaston- ja aluksien esittely. Tilaisuuden isäntänä toimii kaptltn Juho Ronumäki.
 • 15:00 Syyskokous Meriupseerikerholla. Esillä sääntöjen määräämät asiat.
 • 17:00 Kahvit Naantalissa ja opastettu kierros Vanhan Naaantalin alueella
 • 19:30 Saapuminen Viking-Linen terminaaliin
 • 20:55 Laiva lähtee, ohjelma vapaa

Tiistai 2.10.

 • 07:00-10:00 Buffet-aamiainen
 • 14:30-16:00 Buffet päivällinen ruokajuomineen
 • n klo 23:00 Takaisin Vanhan kirkon edessä

Ohjelman mukaiset tarjoilut sisältyvät hintaan. Hinta on 120 euroa.Risteily AVEC tilaisuus.

Maksu suoritetaan Killan tilille FI6921211800030346, viite 6978.

Ilmoittautuminen ja maksu 30.8.2018 mennessä henkilötunnuksineen:

 • Aija Alanen, puh 044 523 2307
  aijanpostit ät gmail.com
 • Pirjo Perämäki, puh 050 501 3365
  pperamaki ät gmail.com
 • Juhani Ronumäki, puh. 0400 924 046
  juhani.ronumaki ät gmail.com